maandag 6 december 2010

Uit de kluiten gewassen wesp leeft op zonne-energie

Een uit de kluiten gewassen wesp, de oosterse hoornaar, leeft voor een stuk op zonne-energie. De wesp heeft op haar rug ondermeer korrels van een stof waarvan bekend is dat ze het licht omzetten in elektrische energie.

Dat hebben Israëlische wetenschappers ontdekt. Wat de wesp met de opgewekte zonne-energie doet, is nog niet vastgesteld. Wel werd al 40 jaar geleden ontdekt dat de wesp merkelijk actiever is in het zonlicht.

Volgens de BBC was deze vaststelling 40 jaar geleden door wijlen bioloog Jacob Ishay aanleiding om het dier nader te onderzoeken. Ishay merkte destijds op dat de wesp op de een of andere manier zonlicht kon "oogsten".

Dat blijkt nu ook effectief het geval te zijn. De hoornaar - de Latijnse naam is Vespa Orientalis - heeft op z'n rug een chitineschild van wel vijftien tot dertig verschillende laagjes. Die zijn zo gestapeld dat ze maximaal zonlicht opvangen in plaats van te reflecteren. Tussen de laagjes liggen korrels xanthopterine. Van deze stof is bekend dat ze het licht in elektrische energie om kan zetten.

De wetenschappers bouwen een kunstmatige zonnecel van laagjes titaniumdoxide en xanthopterine. Die leverden inderdaad stroom op, weliswaar met een laag rendement.

De xanthopterine geeft de wesp haar gele kleur in de band om het achterlijf. Ook is vastgesteld dat een heel groot deel van het metabolisme van de wesp in die gele strook gehuisvest zit. De bevindingen van de Israëlische onderzoekers kunnen een heel nieuw licht werpen op de biologie en op het metabolisme van insecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten