maandag 6 december 2010

Vitaminesupplementen en hun bijwerkingen

Vitaminen zijn levensnoodzakelijke stoffen die ons lichaam zelf niet kan aanmaken en die we door onze voeding moeten opnemen. Je kunt er niet dik van worden, maar ze zijn noodzakelijk voor een aantal processen in je lichaam.

Wie evenwichtig eet, krijgt vanzelf genoeg vitaminen binnen, maar toch worden nu vaak vitaminesupplementen aangeprezen. Ze zouden onder meer goed zijn voor het hart en ze zouden helpen om kankers en infecties te voorkomen. Toch zijn daar nog geen harde bewijzen voor. De vraag is dan of het kwaad kan om ze te nemen? Kan je te veel vitaminen nemen?

Eerst en vooral zijn er twee verschillende soorten vitaminen. De wateroplosbare en de vetoplosbare. De wateroplosbare vitaminen zijn alle vitaminen B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), vitamine C en foliumzuur. Bijna alle wateroplosbare vitamines zitten in fruit en groenten. Een uitzondering is vitamine B12, die in dierlijke producten zit zoals vlees, vis, eieren en melk. Ernstige tekorten van deze vitaminen komen hier niet meer voor. Van wateroplosbare vitaminen kan je geen overdosis nemen omdat een teveel toch door de nieren wordt uitgefilterd en in de urine verdwijnt.

Dit is anders met de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Die worden in je vetweefsel opgeslagen.

Het nadeel is dat je hier een overdosis van kan nemen, met soms gevaarlijke bijwerkingen.

Vitamine A is belangrijk voor je ogen en je zicht. Het zit in lever, eigeel en boter, groenten en fruit. Een teveel kan de lever beschadigen, osteoporose veroorzaken en miskramen en misvormingen bij baby's.



Voor de botten is vitamine D van belang. Het wordt door zonlicht geactiveerd en zit in melk en vis. Als je er teveel van neemt, is er het gevaar dat het calciumgehalte in het bloed gevaarlijk hoog wordt. De symptomen zijn dan verwardheid met braken, botpijn en zelfs nierfalen.

Vitamine E heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten. Het zit in plantaardige olie, vlees, eieren en bladgroenten. Hier is bloedinggevaar het belangrijkste ongewenste effect.



Vitamine K is in grote hoeveelheden aanwezig in spinazie en broccoli, en is belangrijk voor je bloedstolling. Hoewel een intoxicatie zeldzaam is, kan ze geelzucht en bloedarmoede veroorzaken.


De vitaminesupplementen die uit verschillende vitaminen bestaan, zijn veilig. Ze bevatten per tablet een lage dosis aan vitaminen. Nuttig of noodzakelijk zijn ze bij uitzonderlijke situaties, want als je gezond en afwisselend eet, heb je geen gebrek.

Voor mensen die vegetariër, veganist of lactovegetariër zijn of een Atkinsdieet volgen, kunnen er tekorten ontstaan. Ook een darmziekte of alcoholisme kan een vitaminetekort veroorzaken. Dit kan je meten door een bloedtest. Soms is het dan medisch noodzakelijk om vitaminesupplementen te nemen.

Bij zwangere vrouwen worden foliumzuurtabletten gegeven als preventie om een open ruggetje bij de baby te voorkomen. Extra vitamine D is een bewezen behandeling bij osteoporose. (Medisch advies)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten